sobota, 15 marca 2014

PYCHOTKA! Najlepsze i najprostsze jabłka z kruszonką :-)

Uwielbiam proste i smaczne wypieki. Nie wiem czy jabłka z kruszonką i lodami można nazwać wypiekiem, ale niech tam... Najważniejsze że taki deserek jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i można nim zaskoczyć nawet ,,wspaniałą kucharkę" - TEŚCIOWĄ...

Przepis wygrzebałam z Internetu i jak to ja zwykle robię, trochę go przekombinowałam, aby był łatwiejszy i szedł w moje smaki. Zmniejszyłam ilość cukru. Uważam, że 3/4 szklanki w zupełności wystarczy. Przecież podajemy dodatkowo ,,gałeczkę", lub jak to ja robię ,,gałę" lodów.

Jedna porcja ,,ciasta" wystarczy dla 6-7 osób. Jeśli macie więcej gości, polecam zrobić podwójną porcję, na dużej formie do ciasta.

No to zaczynamy...

Potrzebujemy:
3 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne może być szklanka
4 dorodne jabłka (raczej kwaśne i kruche), np. szare renety
0,5 kostki masła i nieco do posmarowania naczynia
pół opakowania cynamonu (ok. 10g)
lody waniliowe lub bakaliowe (owocowe ,,gryzą" się ze smakiem jabłek)
naczynie żaroodporne (15x30cm), ja nie nakładam pokrywy, gdyż moja góra od naczynia uległa niedawno wypadkowi...
pozytywny nastrój, bo na pewno wszystko się uda ;-)

Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, mieszamy z 1 szkl. mąki i cynamonem. Przekładamy do naczynia.
Następnie robimy kruszonkę z pozostałej mąki, cukru i masła. Posypujemy nią jabłka i całość wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Ja piekę na 170 stopni, ustawiając piekarnik na opcję góra/dół, ale myślę, że można też spróbować na termoobiegu.
Zaraz po wyjęciu z  piekarnika, dzielimy na porcje i na każdej kładziemy gałkę lodów. 
Jeśli ciasto wystygnie można nawet na drugi dzień podgrzać je w mikrofali i będzie jak ,,nowe".




Czas przygotowania, ja robię w 15 minut. 
Pieczenie ok. 30 min. i jeszcze kilka minut na lody...

Polecam wypróbować nawet najbardziej niedoświadczonej gosposi.

SMACZNEGO KOCHANI! 



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz