piątek, 26 kwietnia 2013

Ozłocona czerń, czyli królewski olejek z kminu


 Wysoka wartość olejku z czarnego kminku (zwanego zwyczajowo czarnuszką, z łaciny Nigellą ) jest niemożliwa do zmierzenia- wiedzieli już o tym egipscy faraonowie, których najrozmaitsze dolegliwości były leczone właśnie owym panaceum. Z tego powodu właśnie nazywany jest także olejem egipskim lub "olejem faraonów" i stanowi unikatową mieszankę związków wspomagających kondycję oraz urodę ciała ludzkiego.


 Tłoczony na zimno 100% czysty olej dostępny w e-Fiore pochodzi z nasion czarnego kminku o mocnym smaku pełnym pikanterii - to prawdziwe bogactwo łatwo przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu linolowego, oraz olejków eterycznych: nigelliny, alfa-pinen'u, monoterpenoli, goryczki i cyneol'u.

 Spożywczy olej z czarnego kminu nie nadaje się do smażenia- zaleca się włączenie go do diety poprzez dodawanie go np. do sałatek, dodatek do zup i sosów.
 W ten sposób podany naszemu organizmowi olej wzmacnia układ odpornościowy- sam olej często jest stosowany jako suplement wspierający metody leczenia AZS, alergii oraz chorób układu oddechowego, np. astmy, zapobiega też powstawaniu wewnętrznych obrzęków i stanów zapalnych, łagodzi objawy migreny.

 Olejek z czarnuszki okazuje się współcześnie jednym z najważniejszych roślinnych surowców w produkcji kosmetyków profesjonalnych stosowanych do zabiegów w salonach kosmetycznych, a także dbałości o wzorową pielęgnację w warunkach domowych.

" Złoto Faraonów" znajduje zastosowanie również w terapeutycznym masażu niwelującym bóle stawów.

 Mimo wszystkich cennych właściwości oleju z czarnego kminu nie zaleca się kobietom w ciąży zarówno w formie suplementu diety, jak i kosmetyku, o czym należy pamiętać.


 Olej z czarnego kminu szybko się wchłania, nadaje się do bezpośredniego stosowania  na skórę zarówno za dnia pod makijaż, jak i w formie uzupełnienia nocnej kuracji.

 Może zastąpić z powodzeniem krem do twarzy osobom o cerze mieszanej, tłustej i dotkniętej problemem łuszczycy, świerzbiączki, egzemy, opryszczki, lub trądziku.
 Warto pamiętać, że wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne, a także przyspiesza gojenie się ran i bierze udział w prawidłowym tworzeniu nowych komórek organizmu.

 Poprawa stanu zdrowia skóry dzięki złocistemu olejkowi z czarnuszki bardzo korzystnie wpływa na jej wygląd, także efekty włączenia go do pielęgnacji z pewnością pozytywnie Was zaskoczą  :)