wtorek, 14 maja 2013

Najlepsze na zniszczoną skórę - dzikie MASŁO SHEA e-FIORE

Masło z orzechów Drzewa Życia
Nowe życie dla szarej i zniszczonej skóry

Ten, kto jeszcze nie wypróbował masła Shea, zwanego również Karite, powinien jak najszybciej to uczynić, gdyż lepszego lekarstwa na zniszczoną czy podrażnioną skórę po prostu nie ma.

Masło Shea pochodzi z dziewiczych terenów Afryki tropikalnej. Jest wytwarzane z orzechów drzewa Masłosza, zwanego Shea-Karite, który daje owoce dopiero po około 15 latach, a jeśli chcemy pozyskać najwyższej jakości orzechy maksymalnie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, czekać należy nawet i 30 lat. To właśnie te kwasy dają Masłu Shea niesamowite właściwości lecznicze, znacznie przewyższające właściwości masła kakaowego czy też innych tłuszczów roślinnych.

(zdj. drzewo Karite)

Drzewo Shea jest rośliną długowieczną, zaczyna owocować po ok. 15 latach wzrostu a pełną produktywność osiąga po ponad 20 latach. Po osiągnięciu dojrzałości drzewo Shea może owocować nawet przez ponad 200 lat.
Z jednego drzewa zbiera się do 45 kg owoców. Z każdego kilograma owoców można pozyskać 300 - 450 gramów nasion. Z owoców wielkości śliwki, zbieranych według tradycji tylko prze afrykańskie kobiety, tłoczony jest gesty olej. 
Masło do tej pory wyrabia się tradycyjnymi metodami, bez obróbki chemicznej.

(zdj. orzechy shea)
(zdj. masło Shea nierafinowane)


Proces wytwarzania masła Shea jest długi i bardzo żmudny dla afrykańskich kobiet. Dzień rozpoczyna się o świcie długą wędrówką do miejsc, gdzie rosną drzewa. Z ponad 40kg koszami wypełnionym owocami, kobiety wracają do wioski, aby rozpocząć proces ekstrakcji masła z jąder owoców. Żmudna praca wytwarzania masła trwa średnio 20 godzin. Z 15-20kg owoców można wytworzyć jedynie około 1-2kg masła.Wydobyte z owoców nasiona myje się i suszy. Potem są one miażdżone, prażone, po czym mielone na pastę. Uzyskaną pastę pozostawia się by ostygła, po czym jest ona ręcznie ugniatana. Do pasty dodaje się wody, aby odseparować tłuszcz, który następnie gotuje się. Po przefiltrowaniu tłuszczu uzyskuje się czysty olej shea, który następnie zestala się w masło shea.




Ta tradycyjna metoda produkcji pozwala uzyskać czyste, pozbawione sztucznych dodatków, a bogate w witaminę A, E i F masło Shea, które zachowuje swoje właściwości i nie jełczeje przez długi czas. Dopiero po upływie roku zawartość witamin ulega stopniowemu procesowi zmniejszania się. Masło Shea należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
W przeciwieństwie do wielu dostępnych kosmetyków, masło Shea nie zawiera zatykających pory skórne składników chemicznych typu parafina. Masło Shea jest łatwo wchłaniane przez skórę, która dzięki temu ma dostęp do tlenu, pozostając nawilżona przez długi czas. Dzięki regularnemu używaniu masła Shea skóra staje się miększa, gładsza i zdrowsza. Zawarta w maśle Shea witamina A pomaga w leczeniu wielu chorób skóry, takich jak wypryski, wysypki, trądzik czy łuszczyca. Z kolei zawartość witaminy E spowalnia proces starzenia się skóry.


Podczas gdy europejskie kobiety odkrywają nieskończone właściwości kosmetyczne masła Shea, kobiety z Ghany, Mali, Nigerii i innych krajów Zachodniej Afryki dzięki sprzedaży masła mogą poprawić swoje warunki życia. Handel masłem Shea pozwala im na zapewnienie godziwych warunków mieszkaniowych, opieki medycznej, żywności, wody pitnej, a także daje możliwość kształcenia dzieci.


Masełko Shea polecamy do zniszczonej, suchej, poszarzałej skóry. Najlepiej regularnie wmasowywać je we wszystkie przesuszone miejsca na ciele. Karite ma niski faktor UV, więc idealnie nadaje się na słońce i po opalaniu, gdyż szybko eliminuje podrażnienia skóry i nieprzyjemne napięcie po kąpielach słonecznych.

Masło jest idealne do pielęgnacji pękającej, spierzchniętej skóry pięt i dłoni.
Regularnie stosowane uelastycznia naskórek, wygładza, eliminuje nadmierną suchość.

Pamiętajcie o regularnym stosowaniu Karite, a ciało nabierze zdrowego wyglądu i niesamowitego blasku.


Masło Shea dostępne naszym 
NATURALNYM SKLEPIE
w gramaturze: 50g, 100g, 500g, 1000g

w cenie od 7,80

ZAPRASZAMY :-)




 
P.S Kto raz pokocha masło Shea nigdy nie uwolni się od tej maślanej miłości...