wtorek, 29 stycznia 2013

Coś bardzo dobrego (pozornie) z niczego...:)


 Któż w upalne, letnie dni nie raczył się świeżymi, dojrzałymi owocami, właściwymi temu upalnemu sezonowi? Ich soczystość, smak, zapach i barwy dostarczają pełni przyjemności i przez resztę roku (nawet w formie suszonej, mrożonej, przetworowej...) nieodparcie kojarzą się z dniami przepełnionymi słońcem.

 Jednak myśląc o wakacyjnych smakołykach skupiamy się przede wszystkim na otoczce serca owocu-miękkim i słodkim miękiszu... podczas gdy pestka bywa nie mniej godna uwagi, bo, jak się okazuje, po macoszemu traktowane pestki potrafią zdziałać wiele dobrego- tak jest w przypadku m.in. moreli :)
 Ileż to razy po skończonym morelowym posiłku wyrzuca się bez krztyny refleksji twarde łupiny skrywające prawdziwy skarb, a traktowane jak śmieci... niesłusznie!


 Olej morelowy otrzymywany jest z nasion aromatycznych owoców moreli zwyczajnej i jest jednym z najbardziej wartościowych surowców stosowanych w kosmetyce naturalnej. Jego regeneracyjne właściwości mają swoje pole zwłaszcza podczas masażu ciała o skórze przesuszonej, dojrzałej, wrażliwej i naznaczonej schorzeniami dermatologicznymi, np. egzemą, łuszczycą i trądzikiem.

 Badania potwierdziły, że silnie nawilżający i odżywczy olej z pestek moreli należy do kategorii olejków najbliższych strukturze ludzkiego sebum, przez co jest o wiele lepiej przyswajalny dla skóry, która w pełni może czerpać z bogactwa witaminy A i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu oleinowego i linolowego. 

 Olej morelowy jest doskonały do masażu delikatnej skóry dzieci- dzięki swej łagodności kosmetyku w czystej postaci aplikację można bez obaw przeprowadzać bezpośrednio na twarz i ciało W aromaterapii olejek z pestek moreli wykorzystywany jest jako baza, swoisty nośnik dla kwiatowych, ziołowych i owocowych olejków eterycznych. Używany jest również w produkcji kremów, lotionów, balsamów, pomadek do ust, odżywek do włosów i mydeł.

  Olej, który niedawno miał swoja premierę w sklepie e-Fiore, jest kosmetykiem 100% naturalnym, tłoczonym na zimno i nierafinowanym. Charakterystyczną cechą oleju morelowego jest lekkość konsystencji, która w temperaturze pokojowej jest płynna, ledwo wyczuwalny aromat i przezroczysta struktura o żółtawym zabarwieniu.


  Nasz naturalny olej należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (ale nie w lodówce), w temperaturze od 7°C – do 25°C. W otoczeniu poniżej 0°C ciemnieją i gęstnieją, jednak po powrocie do optymalnej temperatury, odzyskują swoje właściwości. Morelowy kosmetyk należy chronić przed wysokimi temperaturami, stałym dostępem powietrza i światłem.
  Niewłaściwe przechowywanie prowadzi do zepsucia produktu oraz utraty jego właściwości. Po każdym użyciu olejku, należy wytrzeć do sucha szyjkę butelki, aby zgromadzone na jej powierzchni resztki nie spowodowały zmarnowania potencjału pielęgnacyjnego zawartości butelki.

 Zapraszamy do e-Fiore- po użyciu naszego olejku z pestek moreli poczujecie na własnej skórze uzdrawiającą moc natury! :)